preskoči na sadržaj

III. gimnazija Zagreb

Login

Posjetili smo
Treća piščeva noć
Mia Maurović / datum: 15. 12. 2018. 11:05

 Piščeva noć književna je večer koja okuplja sve mlade umjetnike; pisce i pjesnike kako bi imali prilike svoja djela pokazati publici.

 Prva se piščeva noć održala 16. ožujka ove godine pod pokroviteljstvom udruge za promicanje književnog stvaralaštva i kulturnog razvoja,  a nedugo zatim održana je i druga. 28. prosinca piščeva će se noć održati i po treći puta ove godine. Mjesto održavanja bit će, kao i do sada Vinyl bar u centru Zagreba. Događaj mogu pratiti pripadnici svih generacija, ali prijaviti se za predstavljanje djela mogu samo pisci i pjesnici do 35 godina.


[OPŠIRNIJE]Odlazak u umjetnički paviljon
Josipa Rendulić / datum: 8. 12. 2018. 20:44

Ove godine umjetnički paviljon u Zagrebu odlučio je otvoriti izložbu našeg Vlahe Bukovca i njegova učitelja Alexandera Cabanela koja će biti otvorena do 6. siječnja.

Bruno Radić, II. b

Uz to znanje i relativno povoljnu cijenu karata, drugi razredi su otišli na izložbu. Neki s razrednicima, a neki sami jer su morali otići, htjeli to ili ne, zbog zadatka iz likovne umjetnosti. Izložba je bila zanimljiva, ne samo zbog izvanrednih slikarskih umjetnina, nego i zbog zanimljivih podataka iz života umjetnika. 


[OPŠIRNIJE]Odlazak u kazalište
Josipa Rendulić / datum: 1. 12. 2018. 12:20

Dana 19.11. svi prvi i treći razredi su išli u kazalište Gvella povodom predstave Gospođa Bovary početkom u 20 sati.

Dora Lokmer i Marija Beljan, I. r.

Ispred kazališta dočekale su nas naše profesorice te nam uručile karte. Radnja započinje rečenicom koja opisuje gotovo čitavu radnju „ On voli nju, ona voli nekog drugog, on opet voli nju, a ona nekog trećeg, on i dalje voli nju,a ona nekog četvrtog koji ni ne postoji. Glavni lik je Emma Bovary koju je utjelovila glumica Jelena Miholjević. Njena uloga je bila kućanica koja je bila preljubnica te nije volila svog muža, ali je volila skupocjene stvari koje si se priuštila aferama. Ishod radnje je bio tragičan jer je Emma Bovary na kraju počinila samoubojstvo zbog silnih dugova koje nije mogla odplatiti jer su je svi napustili. Cjelokupni dojam je bio dobar jer nikada nismo gledale takav žanr predstave.


[OPŠIRNIJE]DOŽIVLJAJ SA UTAKMICE
Josipa Rendulić / datum: 17. 11. 2018. 21:05

U četvrtak, 15. studenog 2018., odigrala se utakmica Lige Nacija između Hrvatske i Španjolske na punom Maksimiru.

Lucija Balić i Iva Ćurić, II. d

Otišle smo ranije sa nastave kako bismo se stigle pripremiti za spektakl koji je na kraju nadmašio naša očekivanja. Bile smo toliko uzbuđene da smo mislile da sanjamo kad smo došle na tribine. Nismo mogle vjerovati da uživo gledamo naše viceprvake sa Svjetskog prvenstva u Rusiji. Atmosfera je bila odlična i možemo reći da se vratilo ono zajedništvo koje nas je krasilo ljetos. 


[OPŠIRNIJE]Nikola Tesla – Mind from the future
Josipa Rendulić / datum: 17. 2. 2018. 10:55

U petak, 16. veljače, III. a i III. c zaputili su se na multimedijsku izložbu u čast Nikole Tesle, kozmopolita, inovatora i najvećeg vizionara u povijesti čovječansta.

Petar Vukadin, III. a

Meštrovićev paviljon je domaćin izložbe svaki dan od 9 do 21 sat sve do 20. ožujka 2018. Izložba je iz Zagreba krenula premijerno na put po gradovima u kojima je Tesla ostavio traga, a to su Budimpešta, Prag, Pariz, New York i Dubai. Cijena pojedinačne ulaznice je 80 kuna što je previsoka cijena bez obzira na to što je izložba jako sadržajna i ima puno interaktivnih sadržaja, pa je cijena grupne posjete za školarce odlična prilika za posjet izložbi jer je tada cijena karte 35 kuna.


[OPŠIRNIJE]Dojava s terena: IZLOŽBA- NIKOLA TISLA: THE MIND FROM THE FUTURE
Josipa Rendulić / datum: 9. 12. 2017. 13:28

Prije tri tjedna Kristina Husinec iz III. b najavila je izložbu ˝Nikola Tesla: The mind from the future˝ koja je otvorila svoja vrata- vrata Meštrovićeva paviljona, 25. Studenog 2017. godine. 

Ante Tomas, III. f

U petak sam poslije škole otišao na tu izložbu i vjerovao sam da će imati priliku vidjeti razne zanimljivosti. Paviljon je kružan, pa je i izložba kružna. U prizemlju se nalazi polovica velike Tesline stilizirane skulpture koja seže sve do stropa paviljona. Također, u prizemlju svoj začetak ima instalacija koja imitira staru ideju o velikoj zgradi u kojoj će biti sadržano sve što je gradskom čovjeku potrebno – trgovina, kazalište, stanovi. 


[OPŠIRNIJE]Farmaceutska Dna
Josipa Rendulić / datum: 2. 12. 2017. 11:32

U subotu, 25. prosinca, nekoliko učenika trećih razreda posjetilo je Zagrebački farmaceutski fakultet u pratnji profesorice Ljubice Kostanić. Sudjelujući na uvodnom predavanju i većini radionica dobili smo kratak uvid u to zanimanje.

Karla Kereković, III. f

U jutarnjim satima, oko 8:30 uputili smo se prema fakultetu te u 9 sati poslušali dva predavanja. Prvo predavanje je bilo vezano za plijesan nakon kiše, istraživanje u trajanju od četiri godine, potaknuto poplavama u Gunji, a kojim se htjela utvrditi zastupljenost i vrsta plijesni u okolnim domovima. 


[OPŠIRNIJE]Kingsman: The golden circle
Josipa Rendulić / datum: 11. 11. 2017. 10:05

U ponedjeljak, 6. studenog učenici III. f razreda u pratnji su se razrednice uputili pogledati novi dio Kingsaman serijala: The golden circle.

Karla Kereković, III. f 

Film prati glavnog junaka serijala, Eggsya koji nakon što se pridružio tajnoj službi Kingsman obavlja zadane zadatke. Zbog nepredviđene pogrješke njihovu cijelu bazu uništava drogeraški lanac The golden circle koji u svoje droge stavlja toksičku substancu (za koju samo oni imaju protuotrov) koja može uzrokovati smrt velikog broja ljudi. Kingsman, kako bi spriječio njihov pothvat, odlazi u Ameriku te se udružuje sa Statesmanom, tajnom američkom organizacijom. Zajedno uspijevaju spasiti svijet. Film vrlo klasične tematike i nevjerojatnih posebnih efekata, ali dugog trajanja.


[OPŠIRNIJE]Mamma Mia
Josipa Rendulić / datum: 30. 9. 2017. 22:11

U srijedu, 27. rujna u kazalištu Komedija odigrao se mjuzikl Mamma Mia.

Gabrijela Đuras, III. f

Ovaj mjuzikl je utemeljen na nizu hitova grupe ABBA, a napisala ga je Catherine Johnson. Mamma Mia je do danas prikazivana u više od četrdeset zemalja, a svakim danom broj se zemalja uvećava. Predstavu je pogledalo više od 54 milijuna ljudi i nije čudo što je imala prestižnu brzinu premijera, bržu nego ijedan mjuzikl u povijesti. Mamma Mia je predstava koja se svakako preporuča ljudima svih uzrasta jer osim što je zabavna i vesela, u nama budi i emocije.
Trajanje predstave je oko dva i pol sata, a cijena ulaznice je 100 kuna.


[OPŠIRNIJE]Susret hrvatske katoličke mladeži
Josipa Rendulić / datum: 6. 5. 2017. 10:49

Susret hrvatske katoličke mladeži nacionalni je susret mladih koji svake dvije godine okuplja tisuće mladih iz svih hrvatskih biskupija i katoličkih misija.

Gabrijela Đuras, II. f

Ove se godine susret održavao u Vukovaru 29. i 30. travnja te u  Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Prvi dan susreta, 29. travnja, mladi su bili smješteni po župama, odnosno svatko je bio smješten u drugoj obitelji, dok je jedan dio bio smješten u školskim dvoranama gradova i sela Slavonije, Baranje i Srijema. U nedjelju, 30. travnja, program je počeo molitvom na Memorijalnom groblju te se nastavio hodom po Vukovaru sve do mjesta gdje se održavala misa, ispred dvorca Eltz. Nakon mise u gradu je bilo raznih događanja, a kraj susreta obilježio je koncert na kojem su nastupali Alan Hržica, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, Božja pobjeda i Opća opasnost.

 


[OPŠIRNIJE]Posjet Planetariju
Josipa Rendulić / datum: 1. 4. 2017. 21:36

U subotu, 18. ožujka učenici prvih i trećih razreda posjetili su planetarij Tehničkog muzeja u pratnji profesorice Starčević.

Maria Švalek, I. e

U planetariju smo saznali i naučili mnogo toga o našoj galaksiji, zviježđima i zvjezdama naše galaksije. saznali smo ponešto zanimljivo i o horoskopu. Također smo naučili kakav je položaj Sunca te ostalih zvjezda kroz dan, odnosno noć. Ukratko, bilo je vrlo zanimljivo te se nadamo ponovnom posjetu Tehničkom muzeju.


[OPŠIRNIJE]Predavanje iz planinarstva
Josipa Rendulić / datum: 18. 3. 2017. 21:34

U četvrtak, 16. ožujka, održano je predavanje za sve mlade nadobudne planinare naše škole.

Marija Bencun, II. f

Predavanje u svečanoj dvorani vodio je predsjednik HPD Matica Anton Bikić koji surađuje u organizaciji naših tura s profesorom A. Perićem. Tema predavanja bila je Osnove planinarstva, a u nešto manje od sat vremena dobili smo mnogo informacija o stazama i opremi potrebnoj za planinarenje te naučili neke stvari iz bontona za koje neki nisu ni znali, na primjer da je zabranjeno bacanje ostataka voća u prirodu. Ovo je bilo tek jedno od triju predavanja, a učenici su popunili gotovo cijelu dvoranu. Neki su došli kako bi zaista nešto naučili, što se očitovalo i po mnogobrojnim pitanjima, dok je drugima očajnički trebala ocjena. Sve su svemu, sigurno je svima to bilo jedno lijepo iskustvo.


[OPŠIRNIJE]Poduzetnik budućnosti
Josipa Rendulić / datum: 18. 3. 2017. 21:32

„Poduzetnik budućnosti“ naziv je projekta koji je namijenjen srednjoškolcima, a održava se svake druge subote s početkom u 10 sati na Ekonomskom fakultetu. Prvi susret bio je u subotu, 11. ožujka, a sveukupno će biti pet susreta. 

Gabrijela Đuras, II. f

Studenti Ekonomske klinike organiziraju ovaj projekt u suradnji s Udrugom srednjoškolaca Hrvatske. Ekonomska klinika je udruga koja pruža usluge besplatnog savjetovanja s naglaskom na mlade poduzetnike i socijalne poduzetnike. Cilj ovog projekta je povećanje opće ekonomske i financijske pismenosti svih skupina društva te upoznavanje srednjoškolaca s ekonomskom terminologijom i razvojem ideja. Osim toga, svrha je projekta izgraditi poduzetničku svijest mladih i potaknuti ih na razvijanje sebe i projekta.


[OPŠIRNIJE]Veseli metal(core) četvrtak
Josipa Rendulić / datum: 11. 2. 2017. 10:06

Prošli se četvrtak u Hard Placeu održao Božić za ljubitelje domaće metal i metalcore scene. 

Filip Mežnarić, III. e

Pred kultnim zagrebačkim okupljalištem punkera, metalaca i drugog ljudskog otpada Hard Placeom, već sat i pol prije koncerta, skupilo se poveći broj ljudi. Atmosferu je najprije zapalio zagrebački heavy metal bend Insane Jester koji je izveo obrade Enter Sandman, Higway to Hell i sličnog, ali su se čule i njihove autorske stvari Joker i Lies. Njihov nastup nije pokvario čak ni naš učenik Lisac koji je unatoč lagano opijenom stanju svirao odlično.


[OPŠIRNIJE]Zaštita osobnih podataka
Josipa Rendulić / datum: 4. 2. 2017. 23:56

Na koji način možemo zaštiti naše privatne podatke prilikom korištenja raznih internetskih stranica, ali i općenito? Kolika je zapravo opasnost koja vreba u ovom digitalnom svijetu?

Lucija Beljan, IV.c

Povodom obilježavanja Europskog dana zaštite osobnih podataka, naši učenici imali su priliku sudjelovati na projekciji filma Tko se to šali s mojim podacima? U kinu Europa. Film, koji su pripremili studenti Akademije dramske umjetnosti, govori o raznim problemima u kojima su se ljudi našli zbog izloženosti osobnih podataka koje je netko zlouporabio. Osim cyberbullinga, osvrnuli su se i na mnoge prevare kojima su žrtve materijalno oštećene, a jedina nada im je tužba koju su pokrenuli kako bi mogli vratiti izgubljeno. 


[OPŠIRNIJE]Cenacolo u Exitu
Josipa Rendulić / datum: 27. 11. 2016. 12:41

U ponedjeljak su učenici naše škole prisustvovali predavanju bivših ovisnika iz Cenacola koje se održalo u prostoru kazališta Exit. 

Josipa Rendulić, II. b

Iako nas kazalište Exit asocira na kazališne predstave, mi smo ga ovoga puta posjetili iz drugog razloga. Školi je dodijeljeno nekoliko karata za sudjelovanje u predavanju bivših ovisnika iz zajednice Cenacolo. Na predavanju je, osim naše škole, bilo još nekoliko zagrebačkih srednjih škola. Jedan od bivših ovisnika svoju nam je priču prvo iznio predstavom u kojoj su glumili ljudi iz zajednice zajedno sa svojim roditeljima, a nakon toga, priču nam je ponovno ispričao on sam. Slušali smo ukupno dvije priče - jednu iz perspektive bivšeg ovisnika o drogama i drugu iz perspektive bivšeg ovisnika o kockanju. 


[OPŠIRNIJE]Debata
Josipa Rendulić / datum: 13. 11. 2016. 10:57

Treća gimnazija je po prvi put sudjelovala na natjecanju u debati 5. i 6. studenog u Desetoj gimnaziji.

Robert Šilić, III. a

Natjecanje je bilo u obliku WS (world schools) formata i bili su natjecatelji iz većine škola iz Zagreba, uglavnom gimnazija. Neke škole su imale i po osam timova, kao npr. MIOC i Druga gimnazija, dok je naša škola imala jedan tim od najsposobnijih i najhrabrijih učenika naše škole. Tim se zvao „Krašuljci i krašotice“, iako je prethodni prijedlog bio „Svježa stranka“, ime keksa bilo je prigodnije. Pavao Jančijev, Matija Vlajčić i Robert Šilić bili su u timu koji je zamalo pobijedio jednu od triju debata. Poraz ih nije teško pogodio jer je to bilo natjecanje za vježbu gdje se upoznaje s načinom debatiranja u našim školama. Ideja debate je da učenici imaju po tri govora od osam minuta, jedan tim je negacijski, a drugi afirmacijski i uloge se mijenjaju u svakoj debati. 


[OPŠIRNIJE]Rasplesani Lisinski
Josipa Rendulić / datum: 6. 11. 2016. 11:33

Godinu dana nakon koncerta u Domu sportova, grupa Vatra je opet zasjala u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Lucija Beljan, IV.c

Iako većina uz pojam Lisinski veže pristojno i mirno ponašanje tijekom koncerta, grupa Vatra je odlučila promijeniti stvari. Pozvali su gledatelje da ustanu sa stolica i dođu plesati pred pozornicu. Kako bi se što više „udomaćili“ Ivan Dečak, frontmen grupe, između pjesama je prepričavao razne događaje koji su se dogodili tijekom turneje. Da ovo nije bio koncert ove grupe na kakav smo navikli pokazuje pojačanje gudača i puhaća koji su dali „notu Lisinskog“, što je nekim pjesmama dalo krila, a nekima ih oduzelo. 


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige
Josipa Rendulić / datum: 29. 10. 2016. 20:37

U utorak smo povodom Mjeseca hrvatske knjige prisustvovali izlaganju teoretičarke dječje književnosti Dubravke Zime te predstavi učenika Osnovne škole Otok.  

Marcela Mikulić, III. c

Učenici viših razreda OŠ Otok utjelovili su likove iz bajki Ivane Brlić Mažuranić s obzirom na to da je sama bajka bila u prvom planu uz temu Davnina u Pričama iz davnine. Gospođa Zima potrudila se približiti nam bajke iz različitih perspektiva te nam reći ponešto o dubljim značenjima spisateljičinih djela. Počela je izlaganje spominjanjem stogodišnjice prvog izdanja zbirke Priče iz davnine, trudeći se potaknuti nas na ponovno iščitavanje pripovjedaka.

 


[OPŠIRNIJE]Prvi nacionalni hod za život
Josipa Rendulić / datum: 25. 5. 2016. 22:17

U subotu,  21. svibnja 2016., u Zagrebu se održao prvi nacionalni hod za život pod geslom “Za život, obitelj i Hrvatsku”.

Mia Čović, I. e

Hod za život započet je okupljanjem na Trgu kralja Tomislava u 10 sati. Zatim su se okupljeni zajedno uputili preko Zrinjevca do Trga bana Jelačića. Na Trgu je bio kratak i zanimljiv program za velike i za male koji je završio u 14 sati. Svrha hoda za život jest da nas podsjeti kako je svaki ljudski život važan i jedinstven. Svako dijete, i ono nerođeno, trebamo čuvati. Djeca su budućnost naše zemlje. Svaka obitelj treba potporu jer je važna. Trebamo pokazati da je Hrvatska zemlja u kojoj želimo odgajati djecu i osnivati obitelji jer – što je Hrvatska bez Hrvata?

 


[OPŠIRNIJE]Screen on the Green
Josipa Rendulić / datum: 25. 5. 2016. 22:16

Ove se godine održava Screen on the Green festival po šesti put.

Laura Šimunjak, I. e

Filmski piknik pod vedrim nebom započeo je 20. svibnja u Maksimiru, a završit će 5. lipnja 2016. Tijekom ovih devet dana trajanja festivala, odnosno tri vikenda zaredom, njegovi posjetitelji moći će uživati u preko 20 kratkometražnih i dugometražnih filmova domaće i strane produkcije potpuno besplatno.  Na onima koji će posjetiti festival ostaje samo da ponesu dekice i naravno nezaobilazno dobro raspoloženje, a organizatori  festivala pobrinut će se za osvježenje i naravno kokice. Kako i sam naziv festivala upućuje, filmovi će se puštati na otvorenom pa je cilj festivala druženje na svježem zraku i uživanje na travnatim površinama i samim time ekološka osviještenost. 


[OPŠIRNIJE]Punk is not dead!
Josipa Rendulić / datum: 7. 5. 2016. 16:24

Povodom 40. obljetnice postojanja punk rock scene u našoj regiji, u dvorani Fuks održat će se nastupi najpopularnijih punk i punk rock bendova iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, među kojima su Pankrti, Six Pack, G.A.D., Eksodus i drugi bendovi s punk scene naših prostora.

Filip Mežnarić, II. e

Koncerti će se održavati 5. i 6. svibnja u dvorani Fuks, nekoć poznatom pod imenom Željezničar  na Trnjanskom nasipu. Svi ljubitelji punk subkulture doći će na svoje, jer je upravo punk žanr koji je najmanje komercijalan, buntovan i dojma se agresivnim, ali nabrijani dečki koji ga izvode i slušaju su mladi s snažnim osjećajem za individualnost koji se zabavljaju na način da budu drugačiji. 


[OPŠIRNIJE]Baletni rock spektakl u Lisinskom
Josipa Rendulić / datum: 17. 4. 2016. 17:28

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog bit će domaćin neobičnog spoja baleta i glazbe nazvanog Radio & Juliet. 

Mia Čović, I. e


[OPŠIRNIJE]Darivanje krvi
Josipa Rendulić / datum: 17. 4. 2016. 17:27

Udruga Hrvatskog Crvenog križa i ove je godine u našoj školi održala akciju dobrovoljnog darivanja krvi. 

Domagoj Filipović, III. b


[OPŠIRNIJE]Sladoled
Josipa Rendulić / datum: 17. 4. 2016. 17:25

U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog ovog mjeseca održat će se predstava Sladoled. 

Laura Šimunjak, I. e


[OPŠIRNIJE]Tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu
Josipa Rendulić / datum: 17. 4. 2016. 17:23

U četvrtak 14. travnja tijelo sv. Leopolda Mandića preneseno je u zagrebačku katedralu.

Marta Grđan , II. e


[OPŠIRNIJE]Zagreb u kamenu
Josipa Rendulić / datum: 17. 4. 2016. 17:22

Na izložbi  „Zagreb u kamenu“ prikazani su zagrebački javni prostori u prošlosti.

Mia Čović, I. e


[OPŠIRNIJE]Zagreb auto show
Josipa Rendulić / datum: 2. 4. 2016. 13:46

Zagrebački auto show priznat je međunarodni događaj pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koji će se održavati na Zagrebačkom velesajmu od 5. do 10. travnja.

Marta Grđan, II. e


[OPŠIRNIJE]Once Alive u klubu Močvara
Josipa Rendulić / datum: 2. 4. 2016. 13:40

Učenik naše škole Marin Suić dio je benda Once Alive koji smo predstavili u ovogodišnjem školskom listu. Budući da je velik korak za njih nastup u ovakvom klubu, pozivamo vas da dođete i podržite ih. 

Mia Čović, 1. e


[OPŠIRNIJE]Zagrebački festival palačinki
Josipa Rendulić / datum: 2. 4. 2016. 13:06

U Zagrebu se počelo otvarati sve više palačinkarnica. Sudeći po njihovoj  posjećenosti,  palačinke su, čini se, ove godine omiljena slastica Zagrepčana.

Laura Šimunjak, I. e


[OPŠIRNIJE]Kung fu panda 3
Mia Feratović / datum: 2. 4. 2016. 10:09

U kina uskoro dolazi novi nastavak animiranog filma Kung fu panda.

Laura Šimunjak, I. e


[OPŠIRNIJE]Gradovi na papiru
Mia Feratović / datum: 7. 11. 2015. 10:22

Knjige – nekome najzanimljivija, a nekima najdosadnija stvar na svijetu. Netko ih obožava čitati, a netko ih ne može ni smisliti. No ja sam osoba koja voli čitati i zato bih vam voljela preporučiti dobru knjigu.

Josipa Rendulić, I. b


[OPŠIRNIJE]Amy Winehouse
Mia Feratović / datum: 7. 11. 2015. 10:20

 O slavnoj britanskoj pjevačici napokon je snimljen i dokumentarac. Film sadrži do sada neviđene snimke i govori o tragičnoj priči ispričanoj njezinim riječima. 

Mia Čović, I. e


[OPŠIRNIJE]Mune, le gardien de la lune
Mia Feratović / datum: 2. 10. 2015. 21:39

U kina je stigla čudesna priča o prijateljima koji imaju zadatak – spasiti Sunce i Mjesec! Renata Končić Minea i Zoran Pribičević u hrvatskoj su sinkronizaciji glavnim likovima posudili glasove.

Lucija Beljan, III.c


[OPŠIRNIJE]Hladno pivo na Šalati
Mia Feratović / datum: 2. 10. 2015. 21:37

U subotu, 19. rujna, jedan od najvećih hrvatskih, bendova, Hladno pivo, organiziralo je dugoočekivani open-air koncert na stadionu Šalata.

Filip Meštarić, II. e


[OPŠIRNIJE]Glazba liječi tijelo kroz dušu
Mia Feratović / datum: 2. 10. 2015. 21:34

Glazba je tu da na nas djeluje svojim tekstom i melodijom. Kako kaže latinska poslovica „ Medicine sanat animam per corpus, musica sanitem corpus per animam“ što bi u prijevodu značilo: Medicina liječi dušu kroz tijelo, a glazba liječi tijelo kroz dušu. 

Mia Čović, I.e


[OPŠIRNIJE]Diogeneš
Mia Feratović / datum: 2. 10. 2015. 21:33

Ovih ljetnih praznika bila sam na histrijanskoj ljetnoj predstavi po imenu Diogeneš. U ovom članku predstavit ću vam svoj doživljaj predstave.

Laura Šimunjak, I. e


[OPŠIRNIJE]50 nijansi (…)
Mia Feratović / datum: 20. 3. 2015. 19:00

U mjesecu dominacije filma "50 nijansi sive" dodijeljeni su Oscari. Tko ga je sve dobio? Nemam pojma. Zašto?  Jer se naši mediji  bave toaletama u kojima su dame i gospoda šetali crvenim tepihom. Po broju komentara na haljine i frizure, netko tko nije upoznat s Hrvatskom mogao bi pomisliti da smo zemlja s izrazito visokokvalitetnom i cijenjenom modom i jos cjenjenijim modnim kritičarima. 


[OPŠIRNIJE]Tamo gdje ljubav počinje
Mia Feratović / datum: 20. 3. 2015. 18:57

Crvena jabuka ove godine slavi svojih trideset godina postojanja. Turneju su započeli prošloga vikenda koncertima u Karlovcu i Osijeku, a u petak, 13. ožujka „puhali su svjećice“ sa zagrebačkom publikom u KD „Dražen Petrović“. 

Lucija Gegić


[OPŠIRNIJE]Osvrt na događanja u Lijepoj Našoj
Mia Feratović / datum: 28. 2. 2015. 09:53

Izjave poput „Imamo predsjednicu!“, ''Volimo da su sestre u pripijenom'' i „Skoro sam pukla od smijeha kada je Šuker padao“ punile su medijski prostor tjednima.


[OPŠIRNIJE]Ledeni park
Mia Feratović / datum: 14. 12. 2014. 17:11

Tomislavov trg okitio se Ledenim parkom, površine od 1.940 četvornih metara, koji će na raspolaganju građanima biti sve do 18. siječnja. 

Mia Feratović, II.b


[OPŠIRNIJE]Teddy the Guardian
Mia Feratović / datum: 14. 12. 2014. 17:09

U CineStaru moći ćete pogledati film producenata Harryja Pottera – Medvjedić Paddington.

Magdalena Novosel, II. c 

 


[OPŠIRNIJE]Antibakterijski sapun - dobar ili loš?
Mia Feratović / datum: 14. 12. 2014. 17:07

Budući da je odavno počela sezona gripa i prehlade, veoma je važno redovito prati ruke kako bismo smanjili broj klica koje šire zarazu. 

Edvard Bedoić, II. f.


[OPŠIRNIJE]Božićno veselje (?)
Mia Feratović / datum: 14. 12. 2014. 17:04

Ja sanjam jedan bijel Božić... Ali taj san očito neće postati java. Sve mi se čini da ove godine nećemo dobiti ni S od snijega.

Lea Bartulin, III. e


[OPŠIRNIJE]Spijt
Mia Feratović / datum: 14. 12. 2014. 17:02

12. studenog 2014. u kinu Tuškanac gledali smo nizozemski film ,,Spijt!'' u sklopu Festivala o pravima djece s diskusijom o nasilju nad djecom poslije projekcije. 

Ozana Kosić, III. a


[OPŠIRNIJE]Advent u Zagrebu
Mia Feratović / datum: 2. 12. 2014. 21:42

Kao i svake godine, grad Zagreb organizira razne aktivnosti u gradu tijekom cijelog Adventa.

Magdalena Novosel, II.c


[OPŠIRNIJE]Kultura u Tvornici
Mia Feratović / datum: 22. 11. 2014. 21:33

U koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Tvornice kulture Zagreb i Umjetničke organizacije SKOP premijerno će biti izvedena predstava Troia's Discount redatelja i autora scenske instalacije Nenada Glavana. 

Domagoj Filipović, II.b


[OPŠIRNIJE]Volontiranje u Krilima
Mia Feratović / datum: 22. 11. 2014. 21:32

Početkom ljeta zbog dosade, ali i želje za radom s djecom i konjima, odlučila sam početi volontirati u Krilima. Krila su udruga terapijskog jahanja za osobe s cerebralnom i dječjom paralizom.

Mia Feratović, II. b


[OPŠIRNIJE]Kako odabrati pravi poklon?
Mia Feratović / datum: 22. 11. 2014. 21:30

Iako svi znamo da nije sve u darovima, nego u druženju s obitelji i slavljenju Isusa, u ovo doba godine većini darovi donose žgaravicu i glavobolju. Možda nekome ovaj nimalo komplicirani članak barem malo pomogne.

Dorotea Dominik, III. e


[OPŠIRNIJE]Za sve ljubitelje zime
Mia Feratović / datum: 15. 11. 2014. 12:24

Počinju pripreme za božićne blagdane. Iako vrijeme nije baš tipično za jedanaesti mjesec, tako je već godinama, stoga se ne bismo smjeli čuditi. 


[OPŠIRNIJE]Interstellar - čovječanstvo je rođeno na zemlji, ne znači da treba i umrijeti na njoj
Mia Feratović / datum: 15. 11. 2014. 12:13

Nova SF uspješnica redatelja Christophera Nolana nedavno je stigla u kina. Kada životu na majčici Zemlji iscrpljenoj zagađenjem i pregrijavanjem dođe kraj, grupa astronauta krenut će u potragu za novim naseljivim svijetom. 

Domagoj Filipović, II. b


[OPŠIRNIJE]Ikone pop kulture
Mia Feratović / datum: 8. 11. 2014. 13:12

Zamislite – stojite u zagušljivoj dvorani, oko vas je dim cigareta i miris lošeg piva, svjetla vam tuku u oči, ali vas nije briga za te smetnje. Pred vama je more ljudi koji izgledaju tako različito, kao komadići slagalice koji ne pristaju zajedno, ali postoji jedna stvar koja ih spaja – glazba koju svirate. Taj fenomenalan osjećaj je 25. listopada mogla proživjeti srpska grupa S.A.R.S.

                                                                                           Lea Bartulin, III. e


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige
Darka Sudarević / datum: 22. 10. 2014. 09:43
mjesec knjige

U organizaciji Knjižnica grada Zagreba i ove se godine održava Mjesec hrvatske knjige.

Manifestacija se održava od 15. listopada do 15. studenoga diljem Hrvatske. Ideja knjižničara, nakladnika, medija i ostalih organiztora je približiti čitanje, pisanje i stvaranje hrvatskih autora široj publici. Kroz razne radionice, natječaje i kvizove na razini države ili lokalne jedinice cilj je „obične pučane“zainteresirati za knjige i svjetove u koje nas one vode.


[OPŠIRNIJE]Tri i pol dana ljeta (plus Beyoncé)
Darka Sudarević / datum: 22. 9. 2014. 13:10

Drugi tjedan škole je, a ja sam već očajna, neispavana i u potpunosti zbunjena. Uzrok tome (zasada) nije škola, već činjenica da je ovo vrijeme bipolarno kao i moja teta Suza na četvrtoj čaši crnog vina. Okej, ovo je laž. Nemam tetu Suzu, a da ona zapravo postoji, pila bi bijelo vino, ne crno.

 


[OPŠIRNIJE]Amelie
Lucija Gegić / datum: 24. 5. 2014. 12:55

Jedan od najpoznatijih francuskih filmova je Amelie, romantična komedija s ponešto fantastike. U filmu se radi o pozitivnoj djevojci Amelie koja želi poboljšati živote svima u Parizu te im približiti ljubav.  Iako je film iz 2001. godine, i danas ga televizije često prikazuju zbog neobične radnje i sjajnih efekata.


[OPŠIRNIJE]Marijanska svetišta
Lucija Gegić / datum: 24. 5. 2014. 12:54

Nakon puno dogovaranja i pregovaranja, učenici trećih razreda, počasni članovi Marijanskih svetišta, spremno su jednu subotu proveli na drugom godišnjem izletu, neki prvi, a neki i drugi put.


[OPŠIRNIJE]Grace od Monaka
Lucija Gegić / datum: 17. 5. 2014. 13:15

Trenutno u kinima igra romantični klasik, nastao prema istinitom događaju. Film prati mladu hollywoodsku zvijezdu Grace Kelly koja je na vrhu popularnosti napustila karijeru glumice i udala se za Rainiera od Monaca.


[OPŠIRNIJE]Na slobodu pozvani
Magdalena Margić / datum: 10. 5. 2014. 18:54

Ovogodišnji, deveti po redu, susret hrvatske katoličke mladeži održao se u gradu slobode, Dubrovniku. Simbolično je odabran slogan susreta „Na slobodu pozvani“. Okupilo se oko 35 tisuća mladih iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke i drugih zemalja. 


[OPŠIRNIJE]Noa
Lucija Gegić / datum: 2. 5. 2014. 14:20

Inspiriran epskom pričom o hrabrosti, žrtvovanju i nadi redatelj Darren Aronofsky predstavlja nam svoju viziju biblijske priče o Noi.

Dobitnik Oscara Russell Crowe u ulozi je Noe, od Boga odabranog čovjeka zaduženog za misiju spašavanja svijeta prije apokaliptičke poplave. Spektakularna glumačka postava i fantastični prizori potopa u kombinaciji s obiteljskom dramom čine ovaj film unikatnim prikazom ove starozavjetne priče.

Zanimljiva je činjenica da je film zabranjen u tri islamske države zbog njihovog zakona koji nalaže da bilo kakvo prikazivanje Božjih proroka na filmu nije dopušteno. 

Domagoj Filipović, I. b


[OPŠIRNIJE]Maturantske brige
Lucija Gegić / datum: 17. 3. 2014. 12:19

Maturantima je ostalo još nešto malo više od dva mjeseca do najvažnijih ispita u srednjoškolskom obrazovanju. 


[OPŠIRNIJE]Mukotrpni tjedan
Lucija Gegić / datum: 17. 3. 2014. 12:18

Iako je po zakonu propisano da se tjedno mogu pisati i do četiri testa, moj se razred ne bi složio s tim. U ovom smo tjednu učili non-stop kako bismo postigli što bolje rezultate i svi smo jedva dočekali petak.


[OPŠIRNIJE]Živjeli!
Lucija Gegić / datum: 17. 3. 2014. 12:14

Zbog svakodnevnih testova i ispitivanja u posljednje vrijeme imala sam manje slobodnog vremena nego inače. Činjenica o njegovom smanjenju nije me navela da ga pametnije iskoristim. Najčešće sam ga trošila besmislenim surfanjem internetom. Tako sam proteklih nekoliko tjedana na facebooku mogla naići na prepunu naslovnicu ljudi koji postavljaju video u kojem ispijaju pivo. 


[OPŠIRNIJE]Kralj sevdaha u zagrebačkoj Areni
Lucija Gegić / datum: 17. 3. 2014. 12:13

Halid Bešlić, bosanskohercegovačka zvijezda, gostuje u zagrebačkoj Areni u sklopu turneje „Romanija“ kojom promovira najnoviji album. Mnogobrojna će publika, osim u novim, moći uživati i u starim bezvremenskim hitovima kao što su Prvi poljubac i Iznad Tešnja


[OPŠIRNIJE]Pompeji
Lucija Gegić / datum: 17. 3. 2014. 12:08

Svi ljubitelji povijesnih filmova koji se temelje na stvarnim događajima, trebali bi pogledati ovaj film koji se trenutačno prikazuje u kinima. 


[OPŠIRNIJE]Krletka
Lucija Ravlić / datum: 14. 12. 2013. 12:27

Predstava Satiričkog kazališta Kerempuh, Krletka, nasmijala je mnogobrojnu publiku ismijavajući probleme hrvatske svakodnevnice. Predstavu sam prvi put pogledala prije otprilike 18 mjeseci i mogu reći da se štošta u scenariju promijenilo.


[OPŠIRNIJE]Pozitivi učinci sna
Lucija Ravlić / datum: 14. 12. 2013. 12:24

Svi znamo koliko je san važan za normalno funkcioniranje i dobivanje energije koja nam je potrebna za svakodnevne životne izazove.


[OPŠIRNIJE]Želim život
Lucija Ravlić / datum: 14. 12. 2013. 11:12

„Za mene predaja nikad nije bila opcija. Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi, želim život“, samo je dio pisma kojim se Ana Rukavina obratila Hrvatskoj za pomoć. Nažalost, Anina priča nije doživjela sretan kraj, umrla je potkraj studenog 2006. godine.


[OPŠIRNIJE]Što su zapravo bajke?
Lucija Ravlić / datum: 7. 12. 2013. 19:00

Izraz bajka nastao je od staroslavenskog glagola „bajati“ što znači čarati, vračati…

Bajke su nastale u davna vremena i isprva nisu bile namijenjene djeci, nego svima koji su htjeli slušati priče kada televizori i računala nisu bili aktualni. Ljudi su se zabavljali pripovijedanjem i slušanjem priča i pjesama.


[OPŠIRNIJE]Smaugova Pustoš
Lucija Ravlić / datum: 7. 12. 2013. 18:53
Drugi nastavak jedne od najiščekivanijih filmskih trilogija, Hobit: Smaugova Pustoš, idući će tjedan konačno doći i u naša kina. Smaugova Pustoš nastavlja pratiti avanture Bilba Bagginsa, hobita koji se spletom čudnih okolnosti našao u društvu trinaest patuljaka i čarobnjaka Gandalfa Sivog.

[OPŠIRNIJE]Djed Božićnjak
Lucija Ravlić / datum: 7. 12. 2013. 15:09

Zima je pred vratima. Grad je pun lampica koje nas upućuju na to da je uskoro Božić. Između ostalog vrijeme je održavanja božićnih sajmova i koncerata.


[OPŠIRNIJE]„Sve možemo zajedno na našoj staroj Pešći“
Darka Sudarević / datum: 22. 10. 2012. 13:42

Dani mjesnog odbora Pešćenica koji su počeli u ponedjeljak 15. listopada održavaju se pod motom „Sve možemo zajedno na našoj staroj Pešći.“ Manifestacija je trajala do subote, 20. listopada, kada su na školskom sportskom igralištu III. gimnazije održani humanitarni turniri.

Tijekom cijelog tjedna održavao se zaista bogat program. U ponedjeljak se, u sklopu Dana mjesnog odbora, obilježio i Dan bijelog štapa kada posebnu pažnju posvećujemo slijepim i slabovidnim osobama. Program se održao u sportskoj dvorani Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek. Večer su otvorili najmlađi folkloraši iz Dječjeg vrtića Duga zatim Etno grupa osnovne škole Dragutina Kušlana i „Mali svirači“ koji su si dali truda i sami izradili svoje instrumente. Nastupali su i folkloraši iz folklorne skupine „Kolo“, polaznici plesnog kluba Spin te domaćini iz Centra Vinko Bek s predstavom „Tramvaj“ i body percusion „Psssst!

Manifestacija se nastavila u petak, 19. listopada, u prostoru Mjesne samouprave u Njegovševoj. Tamo je održana zdravstvena tribina „Kako protiv raka dojke?“

U subotu, 20. listopada, održalo se „Druženje u Smogogradu“. Na igralištu III. gimnazije odigrani su malonogometni, košarkaški te turnir u stolnom tenisu. Gostovali su i naši veslači, srebrni olimpijci. Svi turniri su humanitarnog karaktera.

Također, u subotu je održano i predstavljenje sugrađanima u Bužanovoj ulici. Tamo su bili postavljeni štandovi Poštanske i telekomunikacijske škole, Centra Vinko Bek i ostali štandovi sponzora.

Magdalena Margić, III. a


[OPŠIRNIJE]Kauboji
Darka Sudarević / datum: 3. 10. 2012. 12:57

Vjerujem da nema osobe koja nije čula za predstavu Kauboji, redatelja Saše Anočića, koja već nekoliko godina igra u Teatru EXIT, a koja je dosad dobila samo najbolje kritike. Učenici nekoliko trećih razreda odlučili su je pogledati u srijedu, 26. rujna, i sami procijeniti je li uistinu tako dobra.

Vjerujte, nismo ni najmanje požalili što smo ju išli pogledati! Predstava je jedna od najboljih i definitivno ju treba pogledati. Nešto malo više od tri sata, koliko predstava traje, vješti glumci poput Živka Anočića, Krunoslava Klabučara, Ivane Rushaidat i Matije Antolića nasmijali su nas, doslovno, do suza.

Predstava ima dva dijela, a započinje audicijom, odnosno predstavljanjem osam likova koji žele napraviti predstavu o kaubojima. Iako su njihovi karakteri različiti i prilično nespojivi, postanu jako dobra ekipa. Tijekom rada na predstavi, saznajemo njihove životne priče i probleme koji ih prate.

Ne mogu izabrati koji mi je dio predstave ili lik najbolji jer su stvarno svi odlični! Zato svi koji se želite pošteno nasmijati i zabaviti, odite do EXIT-a na Kauboje!

Magdalena Margić, III. a


[OPŠIRNIJE]Nova škola, novi početak
Darka Sudarević / datum: 18. 9. 2012. 08:18

 

Završetkom osmog razreda započeli smo novo razdoblje u svome životu. Prije samo dva tjedna počela je škola i ponovno smo prvašići, postali smo učenici III. gimnazije u Zagrebu. Prvi dan čim smo ušle u tramvaj osjetile smo nelagodu koja je trajala cijeli dan. Nismo se vratili u poznate klupe već u nepoznate. Svima nam je bilo neugodno, a posebice zbog starijih generacija. Kolege iz razreda i ostali učenici su vrlo jednostavni, komunikativni, a također nam pomažu da se lakše snađemo i uklopimo u njihovo društvo. Razrednici su ostavili odličan dojam ne samo na naše razrede nego i na sve ostale prvašiće. Stekli smo dojmove o školi promatrajući novu okolinu. Imamo mnogo novih mogućnosti koje nam pomažu u sportskom, osobnom i intelektualnom napredovanju.

 


[OPŠIRNIJE]Princezini dnevnici
Darka Sudarević / datum: 26. 6. 2012. 17:15

 

Princeza je naslijedila svoju krunu

Nakon četiri godine uživanja, ali i muke u III. gimnaziji, došao je trenutak kada se moram oprostiti od svojih vjernih čitatelja, učenika i profesora. Napisavši nebrojeno mnogo ironičnih, sarkastičnih i bezobraznih osvrta, bilo bi nedosljedno napisati tekst u kojem se ne bih sprdnuo niti s jednom ovosvjetovnom pojavom. Čemu, ipak, uvijek jedno te isto?

Rastite prema suncu

    Ljudi su kao puzavac u novinarskom klubu. Nađu li se u novoj sredini, razvijat će se u svim smjerovima dok ne otkriju koji im najviše odgovara. Naš je puzavac ostajao bez vode i venuo, stajao je u ormaru pa mu je lišće pobijelilo, prvašice (i starija Đukićka) znale su ga toliko zaliti da bi počeo gnjiliti... Važno je da je još uvijek živ i čvrsto ukorijenjen, iako je za teglu ponekad trebao biti zalijepljen selotejpom.

    Zamislite da je taj puzavac nastavio rasti prema ulaznim vratima, u smjeru suprotnom od sunca. Bio bi jadan, kao što su jadni svi ljudi koji krivo odrede smjer kojim će im život ići. Mogao je, doduše, rasti i prema vratima i prema prozoru, ali nije jer je naslutio da bi kroz vrata mogla dolaziti jaka svjetlost koja bi mu spalila to jadno lišće, naviklo na mrak.

Gornjim gradom protiv gluposti

U srednju sam došao kao metalac ogorčen svime oko sebe. Nakon nekog vremena vratio sam se glazbi sedamdesetih i osamdesetih i počeo sam nositi svjetlije boje. Evo, baš sam danas u plavim hlačama, žutoj majici i kričavo zelenoj vesti. Nemojte se držati poznatih hodnika kao pijani plota, zavirite kroz koja vrata u tome hodniku i pogledajte postoji li kraći ili ljepši put do odredišne prostorije. Osoba kojoj u glavi tijekom tih, naših, kritičnih godina ne proradi niti jedan kliker može biti samo mentalno zaostala, zatucana ili savršena (!). Mijenjati se ne znači biti labilnoga karaktera, već biti otvorenoga uma. Nebulozno je reći da su čvrsti ljudi oni koji se drže samo svojega - tako bismo ostali na razini dvogodišnjeg djeteta. Poslušajte svaku, ali SVAKU kritiku koju dobijete i nemojte odmah obrambeno reagirati. Prošetajte Gornjim gradom (prekrasan je) i plovite po mislima. Kritike koje shvatite valjanima prihvatite i pokušajte promijeniti nesnošljive dijelove samih sebe. Jedino što ja želim učiniti osobama koje samo sebe shvaćaju mjerodavnima bilo za što jest pogoditi ih ciglom u glavu - shvatite to kako vam više odgovara.

Pokvareni jogurt baca se u smeće

    Nije loše plivati protiv struje. Teže je doći do odredišta, ali se bolje nabildaš. Ponekad se trebaš popeti uz vodopad, ali tamo je pogled najljepši. Nažalost, može ti se dogoditi da je odmah iza vodopada neka odvratna kaljuža prekrivena muljem koji te naglo povuče u sebe i njime se udaviš toliko da ti počne izlaziti na oči. Je*iga - oživiš i ideš dalje - ako si pravi čovjek, broj života ti ne predstavlja problem.

Najvažnije je znati kamo ideš i čemu težiš. Nemojte se dovesti u situaciju da na kraju četvrtog razreda ne znate što biste upisali jer ste, u tom slučaju, potratili 18 godina svoga života. Usporedit ću vas s jogurtom. Ako jogurtu trebaju 72 dana da se u potpunosti pokvari, a on osamnaestoga dana još uvijek nije napustio tvornicu i završio na policama, to bi značilo da se on već 25% pokvario. Dok ga bakica kupi, on je već 50% pokvaren, iako na sebi ima etiketu na kojoj piše: “Svježe drito s hrvatskoga vimena uz instantno kiseljenje!” Bakica je, međutim, senilna i zaboravila je na jogurt koji u frižideru skriva ananas. Nakon mjesec dana ga uzme, vidi da se napuhnuo i da valja samo za smeće. Cap! Samo tako -- nestalo je vremena.

Antonio Dominik, IV. e


[OPŠIRNIJE]Uskoro kraj
Darka Sudarević / datum: 4. 6. 2012. 09:33

Iako bismo po naslovu mogli reći da je to nešto nevezano uz nas, da smo mi svoje prošli, sigurno se sjećamo svojih osnovnoškolskih dana, ponajviše sedmog i osmog razreda kada smo se trudili skupiti što bolje ocjene za što više bodova. Izbor srednje škole za mnoge nije lagan izbor. To je jedna od prvih važnih odluka u životu koje donosimo. Svatko od nas imao je neki svoj razlog upisa u našu gimnaziju, no ne trebamo ju sada zapustiti. Prisjetite se samo svojih muka oko izbora škole i dana upisa kada vas je svaki bod brinuo hoćete li upasti ili ipak ne. Naša dužnost kao upisanih učenika i srednjoškolaca jest da promoviramo i pokažemo našu školu u što boljem svjetlu. Zasigurno svaki osmaš, pogotovo onaj u nedoumici oko izbora škole, želi čuti mišljenje onih koji su upisani u tu školu. Na internetskoj stranici III. gimnazije već je objavljena lista na kojoj se očekuju imena učenika koji će se upisati u našu školu. Kao i prošle godine bodovni prag je 55 bodova, a za kategorizirane športaše 50 bodova. Bit će upisano 168 učenika podijeljenih u 6 razreda, 5 razreda općeg smjera te 1 prirodoslovno-matematički razred. Nadamo se velikoj zainteresiranosti za našu gimnaziju s obzirom na iskustva s događaja Dojdi osmaš. Također očekujemo što veći broj učenika na Otvorenim vratima III. gimnazije koja se održavaju 1. i 2. lipnja. Pomozite osmašima donijeti pravu odluku te pokažite da neće požaliti ako se odluče za našu III. gimnaziju.

Nika Drokan, I. c


[OPŠIRNIJE]Ni o čemu
Darka Sudarević / datum: 15. 5. 2012. 09:01

Mogao bih pisati nešto o Acoustic Guitar Festivalu, koji se zbio u Green Goldu ili o raspletu sezone NBA-a… možda da pišem o nekakvoj izložbi… padaju cijene goriva, vremenska prognoza kaže da će idući tjedan biti promjenjivo…“ Odlučiti se za temu, najteži je dio posla. Ovaj put, nakon nedugog razmišljanja, odlučio sam se za nešto drugo: pisati ni o čemu posebno.


[OPŠIRNIJE]Proljeće je, cvjetaju nove ljubavi
Darka Sudarević / datum: 30. 4. 2012. 21:17

Proljetno raspoloženje u nama školarcima budi svakakve osjećaje. Jedan od najizraženijih sigurno je žeđ. Konstantna potraga za nečim za piće vlada od trećeg mjeseca pa sve do kraja školske godine.


[OPŠIRNIJE]Još samo malo
Darka Sudarević / datum: 30. 4. 2012. 21:10

I evo, ušli smo u peti mjesec što znači da do kraja nastave ima još svega mjesec i pol ili točnije 30 radnih dana. To je zapravo jako malo i baš kad se poveselimo što je uskoro kraj, razrednica otvori imenik i pročita kako u već spomenutom mjesecu imamo još „samo“ 14 testova… Aha…

Ne preostaje nam ništa drugo nego se jako dobro koncentrirati (što je apsolutno nemoguće uz ovakvo vrijeme), ali dobro. Svima želim puno sreće, pogotovo našim maturantima koji nam uskoro odlaze J

Alena Kananović, II. a


[OPŠIRNIJE]Radovi na školi
Denis Gagić / datum: 16. 4. 2012. 14:28

U naredna tri tjedna, Zrinjevac će početi radove na dijelu športskih terena. Na mjestu bivšeg malonogometnog terena napravit će se stolno-tenisko igralište s četiri stola te će biti ograđeno ogradom. Postavit će se jedan koš za treće košarkaško igralište do tog stolno-teniskog terena, a obnovit će se i atletska staza. Molimo učenike da u ta naredna tri tjedna pripaze na svoje kretanje unutar školskog igrališta.

Lucija Kovač, II. e


[OPŠIRNIJE]Pomozite djeci u Vugrovcu
Denis Gagić / datum: 19. 12. 2011. 15:06

Sigurno su vas roditelji ovih par tjedana ispitivali što biste željeli za Božić.

Kakve su bile vaše želje? Mobitel? Laptop? Nešto što gledate tjednima u dućanu i svojim džeparcem si to ne možete priuštiti, ali priželjkujete da će roditelji biti širokogrudni Djed Božićnjak za Božić i ispuniti vam vašu želju?


[OPŠIRNIJE]Instrukcije, Da ili NE?
Denis Gagić / datum: 28. 11. 2011. 15:16

  Kao i većina mojih prijatelja, ovu subotu provest ću na instrukcijama. Ponekad se sama, kao i moji roditelji, pitam zašto uopće idem na instrukcije?


[OPŠIRNIJE]Minusi i kulje
Denis Gagić / datum: 28. 11. 2011. 14:15

   Još jedan tjedan, isti kao i svaki drugi. Testovi, ispitivanja, ispitivanja, testovi.  Krajnje je vrijeme da zagrijemo stolice te ispravimo i podignemo ocjene. Zbog velikog broja ispita koji nam dolaze u zadnjim, danima, često nam se dogodi da ne stignemo ponoviti sve predmete i napisati sve zadaće za idući dan. Da, zadaće su nam dužnost i obaveza, ali svakome se (pa i odlikašima) koji put dogodi da ne zna, ne stigne ili ne razumije kako napisati zadaću. Još ako prvi sat pišemo test, a drugi profesorica pregledava zadaću i ne stignemo prepisati nalazimo se u velikom problemu.

 


[OPŠIRNIJE]Još samo malo
Denis Gagić / datum: 28. 11. 2011. 14:08

  Dokaz da vrijeme brzo prolazi je sama činjenica da je već kraj jedanaestog mjeseca, a nama se čini da je  prekjučer počela škola.


[OPŠIRNIJE]Vukovar nije zaboravljen
Denis Gagić / datum: 21. 11. 2011. 14:49

  Prošlo je 20 godina od stravičnog pada Vukovara kada su nemilosrdno ubijani i mladi i stari, i civili i branitelji. Na Vukovar su tijekom tri mjeseca opsade dnevno padale tisuće granata.

  Da bi žrtvama iskazali počast, u Vukovaru se 18. studenog okupilo 50 000 ljudi iz cijele Hrvatske, ali i iz drugih država, u šest kilometara dugoj Koloni sjećanja. Kolona kojom je odjekivala tuga, krenula je iz kruga vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja gdje se služila misa za sve Vukovarske žrtve. Ovogodišnji Dan sjećanja održao se pod motom “Hrabri ljudi” što je pravi opis svih koji su branili taj nesretni grad.

  Osim u Vukovaru, Dan sjećanja obilježio se i u Zagrebu, Rijeci, Škabrnji, Varaždinu i mnogim drugim gradovima Lijepe naše. Građani su palili svijeće i polagali vijence za Vukovarske žrtve poput Zagrepčana koji su, u Ulici grada Vukovara, svijećama formirali riječ Vukovar i križ.

Ovoliki broj ljudi dokaz je da Vukovar nije i nikada neće biti zaboravljen!

 

Magdalena Margić, II. a

 


[OPŠIRNIJE]Problemi s koncentracijom
Denis Gagić / datum: 21. 11. 2011. 14:46

   Mnogi učenici imaju velik problem s koncentriranjem za vrijeme učenja. U današnje vrijeme sve češće svi gubimo koncentraciju jer nas većinom ometaju suvremena sredstva komunikacije. Najčešće su glavni krivci: društvene mreže (facebook, msn…), mobitel, obavljanje više poslova istovremeno, brige, stres, glad i dosada.

 


[OPŠIRNIJE]www.srednja.hr
Denis Gagić / datum: 15. 11. 2011. 15:50

Oformljen je novi portal http://www.srednja.hr/ koji okuplja učenike, profesore, roditelje i stručnjake. Cilj portala je postati medij koji sluša i prenosi želje i probleme mladih. Kroz rubrike pokriva probleme i raspored državne mature, programe pojedinih srednjih škola, obrazovne sustave drugih zemalja, a usmjeren je i na kvalitetnu zabavu za mlade. Na tom portalu objavljuju svi, od učenika do ravnatelja. I vi možete objaviti što želite, a ukoliko niste voljni objavljivati barem se informirajte i koji pota posjetite portal.

Petra Plivelić, IV. a


[OPŠIRNIJE]Princezini dnevnici
Denis Gagić / datum: 23. 5. 2011. 15:13

Operi se!

Već je dugi niz godina poznata važnost održavanja osobne higijene. Tijekom zime se, na svu sreću, ne osjeti tko to znanje ne primjenjuje u praksi jer se ljudi manje znoje, a neki se ponekad i poskliznu pa upadnu u snijeg; tako se, naravno, opravši dovoljno za sljedećih nekoliko mjeseci.

Međutim, već sredinom proljeća temperature naglo porastu - ljudi se više znoje, a bakterije se masovno nastanjuju pod pazusima i na još mnogo drugih mjesta pa otpuštaju svoje miomirise u znatno većim količinama.


[OPŠIRNIJE]Čitajte
Denis Gagić / datum: 23. 5. 2011. 15:12

Pred nama su ljetni praznici. Bilo bi lijepo kada biste se u hladu na plaži uhvatili neke knjige, onako za razbibrigu. Zašto potratiti vrijeme beskorisno ljenčareći kada možete učiniti nešto korisno za sebe. Čitanjem širite svoj vokabular, usavršavate lakoću slaganja misli u suvisle rečenice i usvajate određeno znanje.


[OPŠIRNIJE]Putovanja
Denis Gagić / datum: 23. 5. 2011. 15:08

Sveti Augustin je jednom rekao da je svijet kao knjiga, a oni koji ga ne proputuju su samo pročitali jednu stranicu. Svijet je pun prelijepih mjesta koje treba istražiti. Većina ljudi samo sanja o putovanjima, no ne potrude se ostvariti svoj san. Smatraju da se moraju odreći previše toga da bi platili put.
 


[OPŠIRNIJE]Under The Bridge Festival
Denis Gagić / datum: 20. 5. 2011. 14:55

U subotu, 21. svibnja, ispod Savskog mosta će se održati drugi po redu Under The Bridge Festival.

Cilj ovog festivala je promovirati mlade i demo bendove Zagreba i hrvatske u usponu. Neki od izvođača koji će nastupiti su: Zadruga, Đubrivo, Fraktura mozga, ST!llness, Trip to Zion i brojni drugi. Prošle je godine festival bio pun pogodak, te su mnogi izvođači koji su nastupali prošle godine zauzeli svoje mjesto na hrvatskoj urbanoj sceni.

Nadamo se da će i ove godine festival biti jednako uspješan.

Domagoj Gerovac, 2.c


[OPŠIRNIJE]Ritam Europe
Denis Gagić / datum: 20. 5. 2011. 14:46

Poznati izvođači iz Hrvatske, Mađarske, Austrije i Nizozemske priredili su nam nezaboravnu večer u subotu 7. svibnja. Okupili su se na Bundeku povodom obilježavanja Europskog tjedna. Delegacija Europske unije organizirala je Ritam Europe i pripremila niz događaja za sve uzraste. Po danu su se odvijale radionice za one mlađe, a navečer je došao red na koncerte.


[OPŠIRNIJE]Godina Ruđera Boškovića
Denis Gagić / datum: 20. 5. 2011. 14:44

Ove godine, 18. svibnja, obilježit će se 300 godina od rođenja Ruđera Boškovića. Tim je povodom 2011. godina proglašena Boškovićevom godinom. Ovaj isusovački znanstvenik rođen je 1711. godine u Dubrovniku. Bio je filozof, fizičar, matematičar i astronom. Mogli bismo reći kako je bio jedan od posljednjih univerzalnih ljudi europske humanističke tradicije.


[OPŠIRNIJE]Pisati ili ne pisati dnevnik
Antonio Dominik / datum: 11. 12. 2010. 11:22

 

Dnevnik je bilježnica koja služi za pisanje osobnih tekstova koji su kronološki poredani. Mnogo ljudi piše dnevnike, iako je brojnost najveća u teenagerskoj populaciji. Pisanje dnevnika je korisno jer nas rasterećuje teških misli i stresa. Dokazano je da poboljšava čovjekovo psihičko i, s vremenom, fizičko zdravlje. U dnevnik možemo zapisati svoje najdublje misli i osjećaje, neku tajnu koju svim snagama čuvamo, ali je i silno želimo nekome povjeriti ili neki sočan trač koji nas kopka. No, nije sve tako sjajno. U dnevniku su naše najintimnije misli, stoga nije baš zgodno kada se netko u dosadi dohvati čitanja tvog dnevnika. U nekolicini slučajeva ukućani su susretljivi i shvatit će kada trebaš malo mira za pisanje, neće te zadirkivati i pokušavati vidjeti što pišeš, ali postoje i oni drugi slučajevi. Nepodnošljivi brat ili sestra, preznatiželjni roditelji u trenutku mogu postati špijuni. I što sada? Pisati dnevnik i biti u stalnom strahu ili ne pisati dnevnik i gomilati sve u sebi. Moj odgovor je, u svakom slučaju – pisati dnevnik! Papir može podnijeti više od čovjeka (i lakše se može uništiti). Pišite dnevnik i rasteretite sami sebe stresa koji je nagomilan u vama, pogotovo sada pred kraj polugodišta, kada  svi nešto trebaju, ispravci se masovno pišu, na odgovaranje moramo biti konstantno spremni, a kod kuće očekuju izvrsne rezultate. Vjerujem da pisanje dnevnika može pomoći!

Petra Plivelić, 3. a


[OPŠIRNIJE]Hrvatska ispod prosjeka
Antonio Dominik / datum: 11. 12. 2010. 11:20

 

Ovog tjedna su u javnost izašli rezultati o međunarodnom istraživanju koje je procijenilo znanje učenika u matematici, čitalačkoj i prirodoslovnoj pismenosti. U istraživanju su sudjelovali učenici osmih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje škole iz šezdeset i pet zemalja. Glavno područje je bila čitalačka pismenost gdje su hrvatski učenici zauzeli 36. mjesto. U prirodoslovnoj pismenosti su zauzeli 37. mjesto, a u matematici 40. Naše učenice su bolje u čitalačkoj pismenosti, a učenici u matematici. Najbolja mjesta u sve tri skupine su zauzeli učenici Istočne Azije.

Jesmo li se posramili tih rezultata ili nam je svejedno? Budući da se u školi ovaj tjedan ništa nije spominjalo u vezi toga, mislim da je očita hladnokrvnost. Želimo li zadržati tu poziciju ili ćemo se potruditi i dokazati naše znanje? O tome odlučujemo mi sami.

Magdalena Margić, 1.a


[OPŠIRNIJE]Božić
Antonio Dominik / datum: 11. 12. 2010. 11:19

 

Znamo svi da je uskoro Božić, ali kako se pripremiti za Božić?

Svi mislimo da bi se za Božić trebali pripremiti tako da kupujemo ukrase, borove, darove i ostale stvari. Ali svi ljudi misle na materijalne stvari, na to kako će se napiti na Božić kao što nikad nisu, ili se prejesti. Ako je to Božić, onda je to dan kada se ne događa ništa, a svi znamo da to nije tako, iako lako zaboravljamo. Božić je više od lijepog osjećaja, više od sjećanja iz djetinjstva, više od uspomene iz neke daleke prošlosti. Božić nije ni to što na ulicama možemo vidjeti tisuće svjetala i božićna drvca, ili ukrašene izloge trgovina, koji pozivaju ljude da kupuju što si neki ljudi ne mogu priuštiti. Ali stvarno, Božić nije samo u darovima, naravno da je svima lijepo kada stavljamo lampice na prozore, pečemo fine kolače, ukrašavamo kuću i bor na Badnjak, slušamo božićne pjesmice ili kada se probudimo u božićno jutro, odemo do ukrašenog bora i vidimo mnoštvo poklona. Ali ne smijemo zaboraviti da je to i vrijeme razumijevanja, humanosti, praštanja, pomirenja, mira, prijateljstva i ljubavi. I na Božić bi svi trebali biti zajedno, i ne zaboraviti da je na taj dan rođen naš Spasitelj.

Ana Pešava, 1.d


[OPŠIRNIJE]Ništa od malih zelenih
Antonio Dominik / datum: 4. 12. 2010. 11:15

 

Tek što smo se ponadali da je NASA otkrila neki izvanzemaljski život, ostali smo razočarani. U četvrtak, 2. prosinca 2010. u 20 sati po našem vremenu održala se konferencija američke svemirske agencije NASA. Pojedinosti su se držale u strogoj tajnosti, stoga ni nije čudno što je došlo do predviđanja da će se po prvi put govoriti o tome kako nismo sami u svemiru (Ljudska mašta čini čuda!). Pronađeni dokaz, koji bi trebao imati mnogo utjecaja na svemirske misije, zapravo je bakterija. Bakterija soja Halomondaceae može koristiti arsen, koji je toksičan za živa bića, umjesto fosfora, jednog od ključnih elemenata za život. Pronađena je u jezeru Mono, 300 km istočno od San Francisca u Kaliforniji. Vjeruje se da će ova nova spoznaja promijeniti predodžbe o kemijskim osnovama života na Zemlji, ali i o onom koji možda živi u svemiru. Sve u svemu, veće je zanimanje privukla, na kraju za nas neuspješna,  utakmica između Dinama i Villarreala.

Petra Plivelić, 3. a


[OPŠIRNIJE]Internet ubija
Antonio Dominik / datum: 4. 12. 2010. 11:13

 

Jednom godišnje nađe se neka udruga, organizacija ili skupina ljudi specijalizirana za paničarenje koja vječno zabrinutim roditeljima utjeruje strah u kosti pričama o zlu koje se na internetu pritajilo i samo čeka da zaskoči njihovu nepažljivu i naivnu djecu.  Problem je najčešće neki oblik nasilja, pedofilske navade  i pornografija koja je ponekad samostalni problem, a ponekad dio većeg problema ili sredstvo privlačenja pažnje. Bilo kako bilo, internet je leglo zla, a vaša su djeca žrtve. Centar za nestalu i zlostavljanu djecu nedavno je objavio kratki crtani film i pokrenuo kampanju osvješćivanja neupućenih ljudi gomilom plakata koje će polijepiti po školama i domovima zdravlja, a povod je izloženost malih Hrvata elektroničkom zlostavljanju, vrijeđanju i narušavanju privatnosti te opravdani strah od seksualnih manijaka koji vrebaju maloljetnike. Računalo može biti prijatelj, ali morate znati s njim.

Marta Markotić,1. a


[OPŠIRNIJE]Četvrta polufinalna emisija Supertalenta
Antonio Dominik / datum: 27. 11. 2010. 11:06

 

Četvrta polufinalna emisija super talenta iznenadila je publiku u studiju , a vjerojatno i gledaoce ispred malih ekrana. Natjecalo se deset točaka od kojih su samo dvije prošle u finale. U ovom polufinalu žiri niti jednom nije stisnuo X. Publika je bila vrlo glasna, i to jako pomaže natjecateljima. Podrška je oduvijek bila i bit će važna za svaki nastup, jer natjecateljima pomaže ukloniti tremu. Gledaoci su odabrali pobjednika četvrte polufinalne večeri (Aleksandra Olujića) koji je pokazao da harmonika može biti i moderan instrument, a žiri je odabrao drugog pobjednika (plesni klub D' N' F) koji su pokazali da je za ples potrebno vježbati od malih nogu i kako nije jednostavno proći, pored velike konkurencije, u finale. U publici je bilo puno zabave i navijanja. Svi kojima se to zaista sviđa, i žele biti dio toga, imaju priliku doći gledati još dvije emisije uživo - petu polufinalnu emisiju, i finalnu emisiju, a onima kojima to nije dovoljno, prijavite se i vi, možda ćemo i za vas sljedeće godine navijati.

Marina Panić, 2. f


[OPŠIRNIJE]Iz tame u svjetlo
Antonio Dominik / datum: 27. 11. 2010. 10:18

 

Nekolicina učenika III. gimnazije, u pratnji prof. Špoljarić i prof. Paveka, 17. studenog 2010. prisustvovala je projektu zajednice Cenacolo i Udruge za sprječavanje, informiranje, djelovanje i resocijalizaciju ovisnika – S.I.D.R.O.,  „Iz tame u svjetlo“. U Velikoj dvorani Studentskog centra u Zagrebu slušali smo životna svjedočanstva mladih iz Zajednice Cenacolo i gledali plesno-scenske prikaze na teme „Iz tame u tamu“, „Odbačeni“ i „Maske“. Primarni cilj projekta je bio ukazati na rastući problem ovisnosti koji se javlja u današnjem društvu. Publika su većinom bili mladi od 14. do 25. godine. Žalosno je što mnogi mladi nisu pokazali poštovanje i razumijevanje te su već na početku i u sredini predstave odlazili.  Članovi zajednice Cenacolo, koji su realizirali projekt, nisu profesionalni pjevači niti plesači, no mnogi to nisu shvatili. Njima nije bilo lako stati pred gomilu svojih vršnjaka i pokušati im pokazati lošu stranu ovisnosti kojoj su i sami bili podlegli. Ako poznajete nekog tko je zaglibio u ovisnosti, pomozite mu da se izvuče, da spozna pravi smisao života, nemojte odustati od njega!

              Petra Plivelić, 3. a


[OPŠIRNIJE]Božićno izdanje Grada Zagreba 2010.
Antonio Dominik / datum: 27. 11. 2010. 10:17

 

Svake godine se naš dragi gradonačelnik, Milan Bandić, pobrine za što ljepše uređenje grada. Bez obzira na to što većina ljudi više preferira ljeto, nakon njega svi jedva čekamo čari čudesnog Božića. To je vrijeme ljubavi, sreće, darivanja i obitelji. S obzirom na ovogodišnju tvrdoglavu rececesiju,  nadam se da ćemo se baš svi potruditi biti što sretniji i usredotočeniji na blagostanje dolazećih blagdana. Sinoć je pao prvi ovogodišnji snijeg koji je definitivno potaknuo veselje djece ali i odraslih. Nije se zadržao ali nam je na par sati dao romantičnu zimsku atmosferu. Danas se na Trgu bana Jelačića pali prva adventska svijeća. Bilo bi odlično kada bi vremenske prilike bile pogodne za takav događaj, da pada snijeg kako bi atmosfera bila u potpunosti blagdanska. Na Trgu možemo uživati u paljenju prve svijeće uz kuhano vino i kobasice. Vjerujem da će puno ljudi doći uživati na svježem zraku uz svoje voljene. U ova loša vremena doista nam je potrebno malo prigodne sreće za nastavak puta kroz ovu hladnu nadolazeću zimu, zato predlažem da za početak svi posjetite novouređeni blagdanski trg, zatim posjetite rodbinu koju dugo niste vidjeli i svi zajedno počnite s planovima za božićne darove. Želim svima puno bolji ulazak u novu 2011. godinu. Dragi školske kolege, vremena je još malo do kraja prvog polugodišta, zato primite se posla, stisnite zube i zagrijte stolice kako biste mogli bezbrižno uživati u dočeku Nove godine. Savjet se pogotovo tiče nas, maturanata.

Tena Žarković, 4. d

 


[OPŠIRNIJE]Harry Potter i Darovi Smrti, 1. dio
Antonio Dominik / datum: 27. 11. 2010. 09:55

 

Poznati mladi čarobnjak Harry Potter se opet vratio!

Ovaj put će njegova posljednja avantura biti ispričana u dva djela. U fantastičnoj avanturi redatelja Davida Yatesa i dalje će nas voditi Daniel Radcliff, Emma Watson i Rupert Grint.

Ako želite saznati kako je Harry otkrio legendarnu tajnu darova smrti i kako je završio njegov posljednji sukob s Voldemortom, dođite u naša kina i u 2 sata i 30 minuta pogledajte novu avanturu najpoznatijeg čarobnjaka na svijetu!

Ana Pešava, 1.d


[OPŠIRNIJE]19. obljetnica pada Vukovara
Antonio Dominik / datum: 20. 11. 2010. 09:52

 

Nakon silnog otpora, 19. studenog 1991. grad Vukovar je pao. U sjećanje na taj kobni dan, Vukovarci, ali i ostali Hrvati palili su svijeće i polagali vijence na javnim mjestima i u svojim domovima. U Vukovaru su se, kao i svake godine, skupili preživjeli branitelji,  državni vrh i svi ljudi kojima je stalo do toga da se Vukovar ne zaboravi. Učenici Osnovne škole Siniše Glavaševića u Vukovaru su pripremili prigodan program, a poslije su se svi zajedno zaputili u koloni s upaljenim svijećama. Dan pada Grada Vukovara smo obilježili i u Zagrebu, paljenjem lampaša uz Ulicu grada Vukovara  u sjećanje na sve poginule branitelje i civile. I učenici naše škole su se prisjetili stradalih Vukovaraca paljenjem lampaša ispred škole.

Objavljen je novi dokumentarac „Zaustavljeni glas“ koji govori o stradanjima u Vukovaru i životu Siniše Glavaševića. Priča je ispričana kroz ratne izvještaje i razne razgovore s Vukovarcima koji su pretrpjeli razaranja. Ovom, ali i svim ostalim dokumentarcima je cilj da se nikada ne zaboravi žrtva Vukovara!

Magdalena Margić, 1.a


[OPŠIRNIJE]Svi su postali likovi iz crtića!
Antonio Dominik / datum: 20. 11. 2010. 09:37

Korisnici Facebooka odlučili su otploviti u svijet mašte i djetinjstva.

Akcija koja je krenula iz Njemačke potakla je korisnike da sudjeluju u tom eksperimentu koji će im vratiti želju za sanjanjem, akcija traje od 16. do 22. studenog i svi su pozvani da se uključe.

Koliko vidimo, kada otvorimo naslovnicu Facebooka veći broj je onih koji su se pridružili ovome. Naime svi su se pretvorili u Toma i Jerryja, Štrumpfove, Pink Pantere, Spužva Boba i njegovu ekipu te razne druge likove…

Mislimo da je svatko na svoju profil sliku stavio svog omiljenog lika, kojeg će se sjećati, jer ga to podsjeća na nezaboravne dane iz djetinjstva. Tko se neće sjećati pustolovina Toma i Jerryja kada je Tom u svakom nastavku bezuspješno lovio malog miša Jerryja? Ili Spužva Boba i njegovih ludosti? 

Ana Pešava, 1.d i Sara Lizatović, 1.a


[OPŠIRNIJE]Snovi
Antonio Dominik / datum: 20. 11. 2010. 09:36

Svi imamo svoje snove. No, mi zapravo ne znamo cijeniti ljepotu snova . Još dok smo bili mala djeca imali smo snove za koje su svi govorili da su nemogući. Vjerojatno smo zato i posustali u želji da ih ostvarimo, ili smo jednostavno odrasli. Snove je teško slijediti. Na putu do njihova ostvarenja ima puno uspona i padova. Većina ljudi odustane već na prvom padu. Zato je većina ljudi u svijetu tako ogorčena i tužna. Nema ničeg goreg od neostvarenog sna. To je zapravo kao da kiša pada u vašem životu svaki dan jer žalite za nečim što niste ostvarili. Tako se, ipak, ljudi sjete da bi mogli iznova sagraditi svoj san, da bi mogli ponovno probuditi u sebi želju za snovima. Ipak, snovi koji se čine tako neostvarivima ostvare se na kraju.

Marta Markotić, 1.a


[OPŠIRNIJE]Polufinalna večer u super talentu
Antonio Dominik / datum: 20. 11. 2010. 09:34

 

Jučer navečer počela je treća polufinalna emisija. Nastupilo je deset kandidata i samo ih je dvoje bilo dovoljno dobro za ulazak u veliko finale supertalent showa. U superfinale  ušle su dvije solistice, Viktorija Novosel i Maja Terzić i njezina kujica Tessa. Uistinu su bile odlične i zasluženo su ušle u nastavak natjecanja. Publika je bila u izvrsnoj formi i vjerno su navijali za svoje kandidate, ali su davali i veliku podršku drugim natjecateljima. 
 
Plesno-vokalna skupina Fame jako je razočarala svojim vokalnim nastupom. Plesni dio je bio savršen, ali to nije bilo dovoljno za ulazak u superfinale. Izvodili su pjesme i koreografiju Lady Gage iz njezinih spotova njezinih najpoznatijih pjesama. Svi plesači su bili odlični, ali se ipak najviše istaknuo Vanja Boškovski koji je imao početni solo nastup i nekoliko solo izvedbi tijekom nastupa. On je dugogodišnji gimnastičar koji naporno radi cijele godine tako da je bio u odličnoj formi. Na veliko razočaranje nisu ispunili očekivanja žirija a ni publike tako da je njihov put ka slavi stao ovdje, zasada. Po prvi puta u polufinalnoj emisiji Nina Badrić je pritisnula x kako bi iskazala svoje razočaranje. Što se mene tiče bili su odlični i trebali su ući u finale ali tko sam ja da se mene pita. Vjerujem da neće odustati zbog male pogreške i da će nastaviti tražiti svoje mjesto na zabavnoj sceni. 
 
Vjerujemo u njih i želimo im puno sreće u sljedećim pokušajima.
 
Tena Žarković, 4.d

[OPŠIRNIJE]Dani kruha
Antonio Dominik / datum: 8. 11. 2010. 20:55

Državna i svehrvatska smotra Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje održala se u Koprivnici 10. listopada 2010. godine, a svaka škola predstavila se na jednom izložbenom prostoru (štandu).

Kao i svake godine naša je škola sudjelovala na smotri. Nastojali smo dobro se pripremiti pa smo danima ranije marljivo radili. Moram posebno istaknuti našeg razrednika i profesora Srećka Malbašića koji je bio začetnik svake ideje vezane za opremanje našeg izložbenog prostora. Uz njega smo i nas četiri: Antonia Bandić, Maristella Kovač, Mia Milas i moja malenkost pripremale plakate i različite ukrasne materijale, a najveći je zadatak naravno bio napraviti proizvode od brašna: kruh, pecivo, kolače. Srećom, u akciju pripremanja kruha uključile su se i neke profesorice i ispekle različita peciva, a posebno su interesantna bila ona u obliku zečeva, mamila su poglede na naš štand.

Iako su svi štandovi bili jako lijepi i nosili sa sobom miris kraja iz kojeg dolaze (a bilo ih je iz različitih krajeva; iz svih hrvatskih županija, ali i iz Bosne i Hercegovine, Vojvodine, Mađarske i Austrije), naš je štand bio prava atrakcija, što zbog nošnji koje smo nosili, što zbog profesora koji je cijelo vrijeme animirao prolaznike plesom, pjesmom i razgovorom. Upravo smo zato među prvima podijelili sva peciva i uputili se na organizirani ručak, a zatim na kavicu. Bilo je lijepo razmjenjivati dojmove nakon uspješnog dana.

Ova je manifestacija, osim predstavnika škola, okupila i velik broj visokih dužnosnika školstva i crkve, središnju svečanu misu na Trgu predvodio je biskup Mrzljak.

Već oko 14 sati napustili smo Koprivnicu ushićeni i zadovoljni predstavljanjem svoje škole.

Magdalena Pirić, 2.b


[OPŠIRNIJE]Iz prve ruke o teškoćama ovisnosti
Antonio Dominik / datum: 8. 11. 2010. 20:52

Zajednica Cenacolo je terapijska zajednica za ovisnosti kojoj je osnovni cilj pomoći mladima i poticati ih da ponovno pronađu smisao i prave životne vrijednosti. Povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti, Cenacolo priprema projekt „Iz Tame u Svjetlo“ koji će se održati u srijedu, 17. studenog 2010. godine u Velikoj dvorani Studentskog centra u Zagrebu u 12 i u 19 sati. Mladi će govoriti o svojim problemima kroz koje su prošli i prikazati ih plesom i glumom, a bit će prisutni i psiholozi, sociolozi… Ulaz je besplatan.

Magdalena Margić, 1.a


[OPŠIRNIJE]Susret maturanata s kardinalom Bozanićem
Antonio Dominik / datum: 8. 11. 2010. 20:48

"Dragi mladi, radostan sam što sam s vama! Ne bojte se, jer vaša mladost i ljubav mogu pobijediti svaki strah!" Tako je započeo susret maturanata s Bozanićem u srijedu 27. listopada. Crkva Sv. Mati Slobode je bila puna, iako je, po meni, odaziv bio malen jer maturanta u Zagrebu ima jako puno. Prije nego što je kardinal Josip Bozanić stupio na scenu, nas su maturanti Zagreba zabavili igrokazom „Vrijedan si“. Nakon toga uslijedio je kratki film „99 dana“ o djetetu koji po prognozama liječnika zbog svoje teške bolesti nije trebalo niti roditi, međutim, rodilo se i živjelo 99 dana. Priča je jako dirljiva. Nakon filma, Nadbiskupijski zbor mladih izveo je pjesmu "Samo tvoja ljubav Bože" koja je mimikom prikazivala dijelove pjesme. Zapravo je bila riječ o mladima koji su u potpunom crnilu, u mraku, s bijelim rukavicama (koje su svijetlile) dočaravali na fantastičan način svaku riječ iz pjesme. Kardinalu Bozaniću su maturanti postavili nekoliko pitanja, a cijeli je susret završio s molitvom „Oče naš“.

 
Petra Đukić, 4.f

[OPŠIRNIJE]Fasciniranost ljudi okultizmom
Antonio Dominik / datum: 20. 10. 2010. 22:22

Većina ljudi negira da vjeruju u magiju i paranormalno (vjerojatno zbog straha od odbačenosti), ali činjenica da su svakodnevno okruženi okultnim stvarima i pojavama, koje nas bombardiraju na svakom koraku, još uvijek stoji.

Okultizam dolazi od lat. Occultus, što znači sakriven, tajanstven. To je skupina naziva za tzv. „tajne znanosti“ tj. za razne doktrine i djelatnosti koje se zasnivaju na vjerovanju u natprirodne, tajanstvene sile u prirodi i čovjeku. Potražnja i zainteresiranost za okultno u zadnje je vrijeme znatno porasla. To je posljedica raznih TV emisija (npr. Astro show, EZO TV), knjiga i filmova praznovjernog sadržaja (npr. Sumrak, Vampirski dnevnici) te ponuda raznih šarlatana koji nam nude proricanje budućnosti, prizivanje duhova, rješavanje naših problema putem nevidljivog medija… Sve to tajanstveno, nepoznato, neobjašnjivo i zagonetno oduvijek zanima ljude. Čak se i poznati austrijski neurolog Sigmund Freud zanimao za ljudsku fasciniranost praznovjerjem.

U Hrvatskoj se tradicijski obilježava blagdan Svih svetih , a njemu odgovara američki običaj Halloween. Iako nam nije svojstven, blagdan Halloween se sve više uvlači u Hrvate. Crkva i stariji apsolutno su protiv svega toga, dok mlade zanima sve što je novo i neuobičajeno pa tako i okultizam. Mladi su spremni za avanture i žele sve isprobati, stoga nagla potražnja nije začuđujuća.

Vjerujem kako mnogi imaju stajalište da je svakodnevni život dosadan, stoga ga začinjuju pomalo čudnim stvarima. Svima koji idu na neki Halloween party želim sreću, jer poučena fantastičnim filmovima i knjigama, znam da se tamo događaju svakakve neobjašnjive stvari. 

Petra Plivelić, 3. a


[OPŠIRNIJE]Alabama
Darka Sudarević / datum: 8. 5. 2010. 17:26

 

Dana 6. svibnja 2010. (četvrtak) išli smo u kazalište Gavella pogledati predstavu „Alabama“.  To je jedna potresna, snažna i dojmljiva priča o „urbanoj Panoniji“. 


[OPŠIRNIJE]Homer Fest
Antonio Dominik / datum: 19. 3. 2010. 22:31

U petak 12. ožujka održan je humanitarni koncert „HomerFest“ u Tvornici kulture. Koncert je održan u sklopu Festivala ujedinjenih klasičara. Cilj ovoga koncerta bio je, osim uživanja i druženja u dobroj glazbi, prikupiti što više novaca za dom Stančić. Dom Stančić nalazi se u Dugom Selu i u njemu su smješteni ljudi od 6 do 70 godina s intelektualnim poteškoćama. Na koncertu su svirali gimnazijski bendovi, kao što su Lobotomija, Free Ride, Ni gore ni desno i drugi.

Jan Humski, 2.e
 


[OPŠIRNIJE]Poderane traperice - novi stari hit
Antonio Dominik / datum: 19. 3. 2010. 22:19

Traperice su svima najdraži odjevni predmet jer ih se može nositi bilo gdje i bilo kada, neovisno kojeg ste spola, kakav vam je stil ili koju glazbu slušate.


[OPŠIRNIJE]Mobitel koji zvoni pod satom kao najiritantnija pojava
Marina Kopić / datum: 27. 2. 2010. 11:10

Fascinancija

Pojava koja najviše ruši koncentraciju učenika na satu, ali ih i budi iz sna, uz eksploziju atomske bombe ispred učionice (ovo je samo hipotetsko, nikad nisam isprobao), je zvonjava mobitela. Nikako si nisam mogao objasniti kako netko prije ulaza u školu (ili prije početka školskog tjedna) može zaboraviti staviti mobitel na vibru.

     


[OPŠIRNIJE]ZagrebDox
Marina Kopić / datum: 27. 2. 2010. 10:43

Ove godine nas opet očekuje ZagrebDox. Već šestu godinu zaredom izdanje ZagrebDoxa, najvećeg festivala dokumentarnog filma u regiji, premijerno će prikazati 14 dokumentaraca od njih čak 150.


[OPŠIRNIJE]Angie
Marina Kopić / datum: 27. 2. 2010. 10:32

25.veljače nekolicina učenika 2.e razreda naše škole uputila se u Kulturni centar Dubrava kako bi pogledali predstavu pod nazivom „ANGIE“. Iako je većina nas bila iscrpljena teškim školskim tjednom, uživali smo u izvrsnoj izvedbi predstave Dubravka Sidora i Martine Čvek.


[OPŠIRNIJE]tata, kupi mi auto, bicikl i ZET-ov TMK 2200 suvremeni niskopodni tramvaj
Marina Kopić / datum: 27. 2. 2010. 09:59

Jedna vijest, koja ipak nije neko veliko prosvjetljenje, za sve one koji koriste zagrebački javni prijevoz. Naime, baš je naš javi gradski prijevoz nedavno proglašen najgorim u Europi u konkurenciji od 23 grada.


[OPŠIRNIJE]Zakon braće, 4 sezona
Marina Kopić / datum: 27. 2. 2010. 09:58

Svi obožavatelji Zakona braće stiglo je i naše vrijeme. U nedjelju 21. veljače počinje i ta dugo iščekivana 4. sezona na RTL - televiziji. Tako da ćete lijepo svake nedjelje u 22,35 gledat ćemo po dvije epizode ove popularne serije. Evo što nam RTL otkriva za 4. sezonu:


[OPŠIRNIJE]Zimske olimpijske igre
Marina Kopić / datum: 13. 2. 2010. 12:45

Ove godine olimpijske igre održat će se u Vancouveru u Kanadi, dok će se neki događaji održati u odmaralištu Whistler te Richmondu, vancouverskom predgrađu. To su po redu XXI. Zimske olimpijske igre u svijetu.


[OPŠIRNIJE]Montažstroja- obavezno pogledajte =)
Marina Kopić / datum: 13. 2. 2010. 12:43

U naše Zagrebačko kazalište mladih stigla je nova predstava Montažstroja. Zasnovana je na romanu “Jebo sad hiljadu dinara” Borisa Dežulovića. Radnja romana događa se 1993. godine, a tema su dvije skupine vojnika za vrijeme rata u BIH.


[OPŠIRNIJE]Tweeter
Antonio Dominik / datum: 6. 2. 2010. 16:06

Svi ste sigurno čuli za Facebook i blogove, a gotovo svi ste ta čuda isprobali ili dan danas „isprobavate“ po par sati dnevno. Čuli ste i za Tweeter.


[OPŠIRNIJE]Monotonija
Antonio Dominik / datum: 6. 2. 2010. 16:04

Baš ovaj mjesec, veljača, poznat je po tome da najviše ljudi upadne u jednu monotoniju. 


[OPŠIRNIJE]Ponovno izmjene Facebooka
Antonio Dominik / datum: 6. 2. 2010. 16:00

Kao što već dobro znamo, naš se dragi Fejsbuk mijenja. Njihovi web dizajneri puni su inspiracije. Tako su ga opet promijenili, iako ne znamo zašto budući da nisu unesene nikakve bitne promjene, a samo nas zbunjuju.


[OPŠIRNIJE]Gossip girl - epidemija modernog doba
Antonio Dominik / datum: 6. 2. 2010. 15:52

Dok su nam još svježe svađe, skandali i prevare Brooke, Peyton, Nathana, Lucasa i ostale ekipe iz tinejdžerske hit serije One Tree Hill, već je na pomolu nova pošast - Gossip girl.


[OPŠIRNIJE]XXI. Zimske Olimpijske
Marina Kopić / datum: 6. 2. 2010. 11:11

Od 12. veljače će započeti XXI. Zimske Olimpijske igre koje će se održati u Vancouveru, u Kanadi. Tamo ćemo imati i naše predstavnike u nekoliko sportova.


[OPŠIRNIJE]Uspješan sportski tjedan
Marina Kopić / datum: 6. 2. 2010. 11:09

 Ovaj tjedan su hrvatski sportaši ostvarili velike uspjehe, kojima bi svi trebali biti ponosni.


[OPŠIRNIJE]When I was your age, everyone wanted a Nokia 3310, not an iPhone
Marina Kopić / datum: 6. 2. 2010. 11:04

Kako se svijet promijenio u zadnjih 20 godina.


[OPŠIRNIJE]Božić dolazi...
Petra Đukić / datum: 5. 12. 2009.

 

Iako nas vrijeme vani nikako ne može staviti u božićnu atmosferu, još nas manje od tri tjedna dijeli od tog najljepšeg blagdana u godini.

[OPŠIRNIJE]Voda na Mjesecu
Petra Đukić / datum: 21. 11. 2009.

 Izravno prenosim i prevodim s web stranice CNN-a:

 
NASA je u petak izjavila kako je na Mjesecu pronašla vodu, što otvara cijelo novo poglavlje koje bi moglo dovesti do razvoja lunarne postaje. Otkriće je javno iznio znanstvenik, koji je radio na cijelom projektu, Anthony Colaprete, u podne na konferenciji za novinare: „Danas sam vam ovdje došao reći da, zapravo, pronađosmo vodu. I to ne samo malo, već značajnu količinu.“

[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju